- El tercer informe de l’Andorran Banking Observatory destaca la importància de disposar d’un sistema financer propi per al desenvolupament de l’economia del territori
- El sector financer representa gairebé un 20% del PIB i dona feina directa, permanent i qualificada a un 5% dels assalariats del país
- Les entitats bancàries destinen un 49% de la inversió creditícia a empreses i un 33% a particulars
- En la crisi de la COVID-19, el sector bancari està sent part de la solució, actuant com a facilitador en la tasca d’assegurar l’estabilitat del país
Andorran Banking, a través de la seva plataforma Andorran Banking Observatory, ha elaborat un nou informe que posa en valor la importància que té per un territori disposar d’un sistema bancari propi i el paper que té el sector en el desenvolupament socioeconòmic del país, especialment en el context actual de pandèmia.
El finançament per fer avançar el país
El finançament és una de les funcions principals del sector bancari, amb un rol significatiu a la societat, que permet fer avançar a empreses, particulars i famílies en els seus projectes.
La capacitat de contribuir al finançament de l’economia real és especialment important en la banca andorrana gràcies a l’excedent de liquiditat que ha portat el negoci de banca privada, i que garanteix una inversió creditícia superior a la que li correspondria al país per les seves dimensions.
Així, el tercer informe de l’Andorran Banking Observatory dona a conèixer la distribució dels 6.000 milions d’euros d’inversió creditícia concedits per les cinc entitats bancàries, dels quals un 49% corresponen a empreses, un 33% a particulars i un 4% a finançament de l’administració pública. El 14% restant es destina a crèdits llombards, un tipus de préstecs que es concedeixen en banca privada amb la garantia de la cartera de valors de que disposa el client. Pel que fa al suport a l’administració pública, si bé fa 10 anys el Govern es finançava exclusivament a través dels bancs del país, la diversificació del deute andorrà ha rebaixat el pes que suporten les entitats bancàries andorranes fins al 51,8%. Aquesta diversificació ha vingut de la mà d’emissions de deute tan a nivell nacional com recentment, a nivell internacional.
A més del seu paper en el finançament, el sector bancari també contribueix al desenvolupament econòmic d’Andorra com a generador de llocs de treball qualificats. Actualment els bancs ocupen de manera permanent i qualificada a un 5% dels assalariats i la seva activitat representa gairebé un 20% del Producte Interior Brut.
Tasca social
Cadascun dels bancs d’Andorra, i també Andorran Banking com a associació, tenen programes de retorn a la societat amb projectes socials i de suport a l’àmbit de la cultura i l’esport que donen suport a diferents entitats i col·lectius. Les entitats dediquen fins al 6% dels beneficis a accions de Responsabilitat Social Corporativa. En els darrers anys, el sector de la banca ha aportat 5 milions d’euros anyals a la societat via ajudes socials, patrocinis esportius i programes de diferents fundacions. Els impostos que s’apliquen a l’activitat bancària també són una important aportació per al funcionament de l’Estat i les seves polítiques socials.
El paper de la banca en la crisi causada per la COVID-19
La directora general d’Andorran Banking, Esther Puigcercós, destaca que “el sector ha estat part de la solució en aquesta crisi gràcies a la solvència i la liquiditat de les entitats fruit del procés d’homologació dut a terme en la darrera dècada”. La publicació detalla que les entitats han estat la corretja de transmissió dels crèdits tous i les carències legals i, a més, les han complementat amb carències sectorials d’abast més ampli per poder arribar a més famílies i empreses amb dificultats.
Els bancs han posat a disposició dels clients 134 milions d’euros en crèdits tous avalats per l’executiu que han servit per a donar la liquiditat a empreses i autònoms per a superar aquesta crisi i han tramitat més de 350 carències de préstecs per un volum de gairebé 122 milions d’euros. Les entitats, a més, han estat a prop del Govern aportant solucions i finançament per fer front a les necessitats immediates de la pandèmia.
Els reptes de futur de la banca andorrana
La crisi sanitària ha agafat la banca andorrana en un moment de transformació i amb molts reptes sobre la taula que l’impulsen a reforçar-se: el canvi de model de negoci, l’escenari de tipus d’interès negatius, les noves exigències dels clients i dels nous competidors, etc. L’informe desgrana cadascun d’aquests desafiaments i com s’hi està fent front gràcies al valor afegit dels serveis que presten les entitats, la seva capacitat de resiliència i el seu gran potencial de solvència i liquiditat. Amb tot, el sector també posa de manifest que, per continuar mantenint la seva estabilitat i competitivitat, i en vistes al futur acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea, és necessari aconseguir que el Banc Central Europeu esdevingui el prestador d’última instància del sistema. A més, mentre no es pugui competir amb igualtat de condicions davant les grans entitats bancàries europees, l’entitat demana que es mantingui l’exclusió de l’activitat bancària del passaport comunitari. I és que de fet, “l’estabilitat del sector financer andorrà és un factor de gran importància, no només per al creixement econòmic i el desenvolupament de la societat, sinó també per garantir la sostenibilitat i la sobirania d’Andorra”, conclou Esther Puigcercós.
Sobre Andorran Banking
Fundada l’any 1960, l’Associació de Bancs Andorrans agrupa les cinc entitats bancàries d’Andorra, representa els seus interessos, vetlla pel compliment de les bones pràctiques bancàries i impulsa iniciatives orientades a la millora dels estàndards del sector.
L’Andorran Banking Observatory és una nova plataforma creada a finals del 2019 que té com a missió elaborar informes periòdics sobre temàtiques d’interès per donar a conèixer a la societat les activitats que duu a terme la banca andorrana i les tendències del sector bancari en general. En les dues primeres publicacions s’ha abordat la transformació digital i l’estratègia de desenvolupament sostenible del sector, respectivament.
Per descarregar l’informe, cliqueu sobre la imatge: